Gode råd til valg av fliser til baderommet

Keramiske fliser er et av de eldste byggematerialer vi kjenner til og er et naturprodukt. Med tanke på at det, er nettopp hele 70 -80 % av alle nye bad som bygges her i landet kledd med fliser. På begynnelsen av 80-tallet hadde du et eksklusivt bad hvis gulv og vegger var dekket av fliser. I dag er den keramiske fliser nærmest blitt standarden når norske bad bygges. De to siste tiårene har flisene også spredd seg til andre rom i “det norske hus”.

Hvilken type fliser vil du ha

Grunnleggende sett kan du velge mellom to forskjellige typer fliser: Fliser i naturstein eller keramiske fliser. De første er laget av stein som er hugget direkte ut av fjellet et eller annet sted. De andre er laget av leire og andre materialer og brent på samme måte som andre former for keramikk.

Naturstein er skrøpeligere

Naturstein er det opplagte valget til det rustikke baderommet. For oftest vil både overflaten og mønsteret på flisene være rustikt i følelse og utseende. Samtidig er det noe fascinerende ved at de mønstrene, fargenyansene og så videre, som er i flisene, er skapt av endringene i jordlagene som følge av jordskjelv og andre geologiske settinger gjennom årtusener.

Ulempen er at fliser i naturstein ikke tåler like mye som keramiske fliser. Derfor blir de lettere ripete, og du skal passe mer på hvordan du rengjør dem, samt hva du søler på dem. Bruker eller søler du syre på dem, vil det oftest prege flisene for alltid.
Samtidig skal du helst vedlikeholde overflaten på flisene regelmessig hvis du vil sikre deg at de bevarer det flotte utseende sitt.

Keramiske fliser er mer holdbare

Selv om mye har skjedd på veien fra gamle tider til nå, både med produksjonsmetoder – og med kvaliteten på produktene, lages keramiske fliser fortsatt av naturlige råvarer, som leire og mineraler. En god kvalitets-flis har forventet levetid på minst 50 år, må fliser betegnes fliser som et miljøvennlig og bærekraftig produkt. Med et uendelig utvalg av produkter og typer fliser, kan du få et så lukseriøst eller enkelt bad du selv ønsker.

Keramiske eller porselensfliser er både mye sterkere og som regel også frostsikre – ikke at det siste har den store betydningen når de skal ligge i baderommet. Men det er en god rettesnor for hvor solide flisene er når du velger dem.

Keramiske fliser er det vanskeligere å lage riper på. Samtidig tåler de stort sett alle rengjøringsmidler og også syre i moderate mengder. Endelig er de lette å gjøre rene, og krever ikke videre pleie eller vedlikehold. Så også der har de noen klare fordeler sammenliknet med natursteinene.

Andre flisetyper

Til f.eks. dusjnisjen kan du også velge å gå en annen vei. Nemlig ved å bygge den opp i glasstein. Det er mursteinsliknende stein i gjennomsiktig glass som kan stables oppå hverandre og dermed danne de ytre veggene i dusjkabinettet. På grunn av glassteinenes oppbygning er de dog ikke helt gjennomsiktige. Det gir en flott effekt, og samtidig mer lys i dusjen. De kan også brukes til å få dusjnisjen til å stå tydeligere frem i innredningen, hvis du f.eks. har et flott og klart lys i den om kvelden – eller et farget.

Endelig kan du velge såkalte mosaikkstein. Det er små keramiske fliser i ned til 1 ganger 1 centimeters størrelse som du kan legge både på vegger og gulv. De fås også i forskjellige farger, eller med mønstre i mosaikken bygget opp ved å gi hver av de små flisene en bestemt farge.

Å bestemme seg for at man skal ha fliser er en ting – å velge hvilke fliser man skal gå for er noe helt annet. For utvalget er stort og det er mye å velge i. Ikke bare med tanke på størrelse, farger og formater, glasert, mønstret eller med relieffer, men også i forhold til pris og kvalitet.

Hvilken stil skal badet ditt ha?

Det er mye å ta stilling til. Hvilken stil skal du gå for? Les mer om type “stil design” du kan gå for badet ditt på her.

Forhør deg med vår interiørdesigner: https://baderom.no/interiorarkitekt-eller-tegne-det-selv/

Det aller beste rådet vi kan komme med når det gjelder valg av fliser i baderommet, er å søke rådgivning hos folk som har stor erfaring med fliser. Baderom Pluss AS har egen interiørdesigner som hjelper deg med å velge stil og design for ditt drømmebad.

Type stilen du velger har en stor betydning for hvilke fliser du bør velge. Flis farge og type struktur og størrelse vil ha også avhenge av dine baderomsinnredninger. Alt skal jo passe sammen og det skal bli elegant og stilig uansett hva du går for. Husk også at et bad gjerne skal vare i 20-25 år. Da er det kanskje greit å gå for noe tidløst? Ikke alle trender og design er like tiltalende om noen år. Så bruk god tid på planleggingen. Husk også på at leveringstiden varierer en del, spesielt om du skal ha noe som er litt eksklusivt og ikke finnes på lager.

Vi anbefaler deg å bruke litt tid på forhånd før du gir deg ut på et butikkbesøk. Bestem deg også gjerne for ett par butikker slik at det ikke blir for overveldende.

Kikk gjerne i vår nettside for type stiler vi tilbyr https://baderom.no/inspirasjon/ interiørblader, pinterest, instagram og andre kilder for ideer.

Vi har flere stiler som vi kan anbefale våre kunder, alle med egne særpreg og samtidig tidløse

 • Industriell design: Denne stilen er litt rå, med råmaterialer som betong og naturlige grå teksturer. Industrielle designen bruker linjer og former for å skape dybde i rommet. Denne stilen har rene linjer, og naturfarger som sitt særpreg. Den har også mer fokus på funksjonalitet.
 • Art deco: Dette begrepet er fransk og betyr dekorativ kunst. Denne stilen regner som litt retro stil som aldri går av moten. Den er derfor tidløs. Den leker litt med dristige farger med sterk vekt på geometriske former.
 • Strandstil: Denne stilen inneholder lyse, beroliggende farger og det er ofte brukt terazzo fliser til denne stilen. Terazzo fliser er støpt betong iblandet med farget pigment og granitt eller marmor, hvor topplaget slipes ned for forskjellige mønstre. De mest vanlige er finkornet , eller grovkornet spill. Terazzofliser er som regel 25-30 mm tykke noe som gjør det mulig at topplaget kan slipes ved slitasje.
 • Skandinavisk stil: Denne stilen representerer som regel funksjonalitet og enkelthet. Den gir en lun koselig atmosfære, og ofte er det baderomsinnredninger som gir et dypere preg for denne stilen. Fargebruk i gjerne nøytrale beige/brun/hvite toner.
  Den minimalistiske uten overflødige detaljer, hvor regulære, enkle fliser med rette, litt skarpe hjørner og rette linjer er i høysetet.
 • Retro: Her er det fokus på naturlige farger, rette linjer og geometriske former. Ofte er det matte armaturer og litt særpreg på innredninger som er typisk for denne stilen.
 • Eklektisk: Denne stilen gir mer rom for lek med farger og materialer. Preg av litt spontanitet og kontraster. Ofte er det fargene og materialene som er innredningen i rommet.
  Moderne: Karakteristisk med denne stilen er kontraster og kromme farger. Den er minimalistisk når det gjelder fargebruk , den er preget av rene linjer.
 • Luksus: Denne stilen gir uttrykk for eleganse, mer ekslusivitet, og gjerne fliser som tar seg litt ut. Rommet har ofte tilbehør som stikker seg ut og det er vanlig med mørkere fargevalg for denne stilen. Litt mer skinnende farger.
 • Tidløs: Bærekraft legges vekt på i denne stilen. Ofte sammen med kvalitetsmaterialer og trendy tilbehør gir en klassisk følelse. Denne har også gjerne et minimalistisk konsept.

Hvordan velge riktig flis?

De fleste velger fliser på badet fordi dette gir lang holdbarhet, enkel rengjøring og hygiene. Dersom du velger riktig flis til ditt bad, kan resultatet bli at badet oppleves større og mer komfortabelt. Dersom badet er lite kan det være en god idé å velge samme farge på gulv og vegger. Dette gir et roligere uttrykk og skaper mer helhet i rommet.

Store fliser på gulvet i et lite baderom gir et større inntrykk av harmoni fordi gulvet i høyere grad virker som en mer samlende overflate. Problemet med store fliser er til gjengjeld at de krever et jevnere gulv hvis de skal ligge helt plant. Samtidig blir et avløp midt på badegulvet ofte en utfordring fordi det blir vanskeligere å få til et fall ned mot avløpet med store fliser. Med mindre du planlegger flisene slik at det er fire store fliser som støter sammen akkurat der avløpet befinner seg. Dette skal imidlertid ikke by på problemer dersom arbeidet bare blir planlagt skikkelig. Det er derfor viktig at du som forbruker konfererer med håndverkeren som skal gjøre jobben i god tid på forhånd hvis du ønsker å ha storformat fliser på gulvet, sånn at han/hun kan legge en smart slagplan for hvordan arbeidet kan utføres på en grei måte.

For å få en bedre romfølelse kan det for eksempel være en god idé å velge store formater på badet. Når du velger store fliser på alt fra 60×60 cm og oppover, får du et rom som oppleves som større og romsligere. I tillegg slipper du at fugemassen tar mye oppmerksomhet bort fra flisene og inventaret i rommet. Det kan også være veldig heldig å bruke blanke fliser på veggene dersom du vil oppnå bedre romfølelse. Legg merke til at glatte, blanke fliser absolutt egner seg best på veggen, mens du bør velge matte fliser på gulvet. Blanke fliser har en tendens til å bli glatte, i tillegg til at fotavtrykk og andre merker vil synes bedre mot den blanke overflaten.

Her gir små fliser større muligheter for å tilpasning til eventuelle ujevnheter i gulvet, akkurat som det blir lettere å få til fallet på flisene omkring avløpene. Samtidig virker gulvet ikke på langt nær så glatt å gå på – spesielt når det er vått – fordi du oftere ender med å stå med føttene oppå en samling når du bruker små flisestørrelser til baderomsgulvet.

Velg riktig flis på gulv og vegger

Det er veldig viktig å være nøye med at du velger riktig flis til gulv og vegger. Gulv- og veggflis har ulike egenskaper og kvaliteter, og egner seg i utgangspunktet best der hvor de er tiltenkt. Gulvflis er imidlertid også egnet for bruk på vegg, mens veggflis kun bør brukes på veggen. Grunnen til at du alltid bør velge gulvflis til gulvet, er blant annet at disse er brent på høyere temperatur enn veggflis, og er derfor mer resistente mot støt og fuktighet. Gulvflis kan fås både gjennomfarget og med glassert overflate. En gjennomfarget gulvflis er mer resistent mot hakk og riper ettersom flisen har samme farge hele veien gjennom.

På gulv er det en egenskap vi ikke etterspør på veggene, og det er sklisikkerhet. Fliser er inndelt i grupper og gradert med en skala slik at det skal være lett å finne riktig flis. Fliser for våtrom er merket med barfot kategori A, B eller C, hvor A er den minst sklisikre typen og C har størst sklisikkerhet. Der hvor man går barfot og det kan bli glatt av såpevann, som i badet, skal du velge klasse B. I andre tørre områder holder det med A. Flistypene inndeles i tre grupper avhengig av hvor sterkt og tett selve godset er. Gruppe 1-fliser er sterke og suger neste ikke vann. Gruppe 3- fliser har et mer porøst gods og tar opp vann.

Gruppen står på forpakningen. For eksempel er en gruppe 3 flis en typisk veggflis og ikke anbfalt for gulv. Den har blant annet en glasur som ikke er laget for å tråkkes på.

Men er du i tvil, bør du spørre selgeren i butikken om du har valgt riktig.

Flisenes overflate

Fargene på flisene er nok den faktoren som har den største innflytelsen på helhetsinntrykket av baderommet ditt. Lyse farger gir inntrykk av et større, mer åpent og imøtekommende baderom. Tilsvarende gjør mørke farger baderommet mindre, mer huleaktig og – med den riktige belysningen – også mer hyggelig og romantisk.

Mørke fliser er dog vanskeligere å vedlikeholde og må rengjøres oftere. For både smuss og kalk ses tydeligere på den mørke overflaten enn det gjør på lysere fliser.

Velger du en veldig glansfull overflate på flisene, får du bedre fordeling av lyset i baderommet. Men til gjengjeld skaper du også masse lysreflekser som kan være litt ukontrollerbare i hverdagen. Det kan gi problemer, både når du speiler deg, og når du kikker rundt i baderommet. Blanke, glansfulle fliser kan også anvendes til å gjøre rommet større, og få det til å virke mer eksklusivt. Omvendt gjør mattere og mer glansløse fliser rommet mindre – og gir et mer rustikt uttrykk.

Mønsteret på flisene

Overflate Detaljer er også noe en må tenke på når man velger flis. Her finnes det mange typer , både regelmessige mønstre, og mer uregelmessige mønstre. Problemet med både mønstre og dekorasjoner er imidlertid at de som regel er motebestemte og fort vil virke gammeldags og umoderne. Mange ender derfor ofte med å bli lei av mønstrede eller dekorerte fliser.

Kontrast

Kontrasten mellom farger, glans og flisenes størrelse, samt fargen på baderom inventaret ditt er med på å skape dynamikk i baderommet. Her er det sikre valget å gå for hvitt porselen til vasker og kummer – eller sorte, hvis det gir en mer spennende kontrast til flisene og resten av innredningen.

Rengjøring

Mørkere fliser krever mer rengjøring enn lyse fordi du får lettere øye på smuss og kalkavleiringer. Tilsvarende er fliser i naturstein viktigere å rengjøre jevnlig fordi du – hvis flisene ikke er overflatebehandlede – risikerer at skitt, farge og eventuelle kjemikalier kan skade overflaten eller trenge ned i flisene. Du må også regne med å måtte bruke et gulv- eller flise pleiemiddel regelmessig til vedlikehold av naturstein flisene.

Men hensyn til gulvet kan du ofte klare deg med vanlig støvsuging. Men skal flisegulvet holdes pent, må du regne med en gulvvask hver eller annenhver uke.

Endelig er det fugene mellom flisene. Dem må du stelle godt med hvis du vil holde dem pene. Regn med å måtte vaske dem med en spesiell fugerens en gang hver tredje måned eller hvert halvår hvis du vil unngå at skitt og smuss setter seg i fugen.

Naturlige materialer inntar baderommet

Fokus på bærekraft har ført de naturlige materialene som tre og sten frem i lyset de siste årene, og dette vil det nok også bare bli mer av. Marmor og terrazzo har vært populært en stund nå, og her vil vi sikkert også se at flere ser etter former for marmor og terrazzo med andre typer spill og toner enn de klassiske. I tillegg til dette vil andre former for stein også bli mer populært igjen, både skifer, kalkstein og andre typer, gjerne også da i kombinasjon med treverk.

Bruk fagfolk og kjøp ekstra mengde flis når du pusser opp

Vi vil anbefale å bruke en totalentreprenør som Baderom Pluss AS med egen interiørdesigner når du skal pusse opp, for da sikrer du deg god oppfølging for design, med tegning og plan Interiørdesigneren vil også kunne gi deg riktig mengde flis når du skal bestille fliser for ditt bad. Vi pleier å legge til litt ekstra flis når vi bestiller fliser for kapp.

Vil du vite mer om fliser? Gå inn på www.norskbyggkeramikkforening.no

Cart

Back to Top