Hvor mye koster det å pusse opp bad

Har du ønske om å pusse opp badet ditt? Kanskje har du et slitent bad som trenger et ansiktsløft, eller om du har kjøpt deg en ny bolig og ønsker ditt eget personlige preg på det nye innkjøpet. Det er mange grunner for å pusse opp et bad, men hva koster det egentlig? Det er det litt vanskelig å svare på, og varierer betydelig fra prosjekt til prosjekt. Det er ikke mulig å si at alle bad av størrelse 5 kvm koster det samme. Det er litt som å handle båt, skal du kjøpe deg en ny båt, eller skal du omlakkere den gamle, eller skal du reparere?

Ut i fra dette kan vi dele dette inn i 3 kategorier ut fra kostnads spørsmålet:

 1. Enklere oppgraderinger uten å gjøre inngrep i selve rommet
 2. Pusse opp badet med overflate endringer
 3. Renovere badet fullstendig; rive alt inn til kjernen og bygge opp på nytt<l/i>

I denne prisguiden gir vi dere detaljert informasjon om hva de største kostnadsdriverne er. Vi gir dere et god oversikt på hvor mye det koster å pusse opp bad med forskjellig størrelse og standard.

Planlegging og budsjett

Når man velger å pusse opp et baderom, er det mulig å velge mellom 3 alternativer ut fra ditt budsjett og ønsker: enkel oppgradering, overflate oppussing eller totalrenovering. Den sistnevnte er kanskje den som er mest vanlig å utføre, men begge alternativer er mulig.

Enkel oppgradering

Med små grep kan en gjøre mye for at badet skal se nyere ut. Fugene på badet kan rengjøres slik at de blir hvitere, dette vil gi bedre inntrykk og det er et enkelt grep med lav kostnad. Du kan også male flisene om du ønsker en annen farge på veggene. Hvis man har vinylbelegg på gulv kan denne byttes, men være oppmerksom på at vinylgulv på våtrom må sveises sammen, så her bør du snakke med en fagperson om du er usikker.

Det er også mulig å skifte ut hyller og oppbevaringsmøbler innen et rimelig budsjett, skifte toalett lokk og kjøpe nye håndklær og andre artikler til badet. En grønn plante på badet er også forfriskende.

Har du et gammelt bad er det lurt å rådføre seg med fagpersoner. Det er dumt å bruker penger på overflaten hvis det som skjuler seg under trenger å renoveres, ikke sant? Da er det bedre å spare, vente og gjøre en grundig jobb i stedet!

Overflateoppussing

Dersom dere har et relativt nytt bad med god standard, men som rett og slett ikke matcher stilen eller behovene deres, så kan løsningen være en overflateoppussing. Ved en overflate oppussing vil det ikke være noen endringer på elektriske punkter og røropplegg, dette blir stående. Rørleggeren demonterer baderomsmøbler, armaturer og toalett, og alt av rør plomberes om det er nødvendig. Det blir ikke store strukturelle endringer på badet. Ved valg dette alternativet er det typisk at man legger nye fliser over de gamle flisene (flis på flis). Eventuelt dekke overflatene med baderomsplater, (baderomsplater er rimelig men ikke det beste valget hvis veggene ikke er rette, da kan det bli dyrere å montere baderomsplater enn fliser) flismaling eller mikrosement. Male tak og vegger.

Det er et hav av muligheter for hvor en kan kjøpe inn baderomsinventar fra. Hold utkikk etter rabatter og salg, forhør deg med entreprenøren om de har noen gode rabatter. Hos Baderom Pluss AS vil vår interiørdesigner gi deg alle detaljer for mål på alle innkjøp som skal gjøres. Interiørdesigneren vil bestille opp riktig mengder med flis og de riktige møblene for interiørstilen du har valgt. Verdt å nevne er at vår interiørarkitekt er innbakt i pris tilbudet, og det vil ikke løpe noen ekstra kostnad.

God kvalitet på fliser vil ha en påvirkning av sluttresultatet. Det er også flere ting en må tenke på når det gjelder flisvalg. Dette har vi en egen artikkel om, “les mer her”.

Se deg rundt, kikk litt hos forhandler, forhør deg med Baderom Pluss AS på hvilke butikker/forhandlere vi samarbeider med. Vi har valgt ut noen kvalitetssikrede grossister og samarbeidspartnere med gode tilbud og rabatter. Overflate oppussing trenger ikke være så dyrt, med god planlegging er det mulig å holde kostnadene lave.

Totalrenovering

Hvis dere ønsker å bygge ut badet, gjøre endringer på et eldre bad (over 15-20 år gammelt) eller gjennomføre store strukturelle endringer, så er den beste løsningen en totalrenovering/totaloppussing. Dessuten er dette den eneste løsningen dersom en skal ha et godkjent våtrom etter dagens standard. En totalrenovering er betydelig mer omfattende enn en overflateoppussing. Ved en totalrenovering vil man rive baderommet ned til stenderverk. Det vil si rive fliser, gulv, og inventar. Deretter bygge opp nye vegger og himling, eventuelt bytte ut dører og vindu. Dette innebærer også å trekke nye elektriske kabler, installere nye lyskilder, og nytt opplegg til stikkontakter og lysbrytere. De nyere badene som renoveres i senere tid bygges med rør i rør systemer med fordeler skap. Det er også standard med oppgradering av ventilasjonsanlegg med luftmåler sensor. I en totalrenovering blir gulvet støpt med med gulvvarme, membran og nytt sluk. Vegger med våtromsplater, legge nye fliser , male vegger og himling. Montere inventar, armatur og baderomsmøbler tilslutt.

Priser på et slikt prosjekt avhenger av kompleksitet, størrelse og dine valg av materialer.

Hva påvirker prisen når dere skal pusse opp bad?

Over har vi forklart litt hva det innebærer å pusse opp bad og at det finnes 3 alternativer på hvilken type oppussing en ønsker. Men hva koster det?

Er det mye å spare på overflateopussing? Lønner det seg fremfor å totalrenovere?

Bør man investere i et nytt bad som har garanti, eller klarer man seg med overflateoppussing?

Er det noe arbeid som en kan gjøre selv?

Det er mye forskjellige standard på bad, dvs på materialer, inventarer og baderomsmøbler. Ikke minst på størrelse på våtrommet. Vi skal ta for oss disse viktige temaene, her i denne artikkelen.

Som vi har nevnt tidligere er materialvalg viktig for kostnadsforskjell som påvirkes i stor grad av dine personlige ønsker og ressurser. Her er det byggherren som bestemmer hvilken kvalitet og finish man ønsker: En eksklusiv standard, en høy standard eller en normal standard. Hvilken løsning dere velger på dusj og badekar påvirker også prisen. Prisen påvirkes også av f.eks opplegg til vaskemaskin/tørketrommel, om man ønsker nisje, størrelse på fliser, bytting av vindu.

Pris på overflateoppussing av bad?

Det er ikke lett å gi et eksakt prisestimat på overflateoppussing av baderom, da det er litt forskjellige utgangspunkt fra prosjekt til prosjekt. For å holde best mulig oversikt over kostnadene ved en slik oppdatering av badet, er det lurt at dere har valgt ut, eller har ett par alternativer til hvilke fliser som skal legges og hvilke innredning som skal byttes. En baderomsentreprenør vil deretter kunne si noe om prisen på arbeidet som skal utføres. Noen selskap jobber utifra timer, andre kan f.eks gi et tilbud på fastpris.

Prisene varierte enormt fra prosjekt til prosjekt. De aller rimeligste overflateoppussingsprosjektene med profesjonelle håndverkere lå på noen titalls tusen kroner. De aller dyreste overflateoppussingsprosjektene lå på ca. 80 % av prisen for en totalrenovering av bad.

Dersom badet er renovert i nyere tid og du vet hva som skjuler seg under kan det lønne seg med kun overflate oppussing, men som tidligere nevnt er det bedre å spare litt til, og gjøre en grundig jobb, enn å måtte pusse opp på nytt innen kort tid.

Størrelsen på prosjektet som skal pusses opp

Når en pusser opp er det selv forklarende at størrelsen på rommet som skal pusses opp spiller en rolle på kostnad. Både for materialer og flis mengder. På generelt grunnlag vil pris per kvadratmeter være lavere for et stort rom, enn for et mindre rom. Det går med mer materiell til et større bad, men samtidig kan jobben ofte gjøres mer effektivt når plassen man jobber på er større, hvilket betyr færre arbeidstimer. Og motsatt på mindre bad, som kanskje trenger flere spesialtilpasninger.

Erfaringsmessig ligger prisen på nedrivning, oppbygning, og legging av fliser på et baderom på opptil 5 m², på rundt 54 000 kroner per m² eks. Mva. I disse prisanslagene kommer fliser og utstyr i tillegg.

Vær obs på at et renoveringsprosjekt kan by på overraskelser, som for eksempel at en avdekker mugg og råte, eller en finner ut at eksisterende rør ikke kan brukes. Dette er forhold som ofte ikke synes ved befaring. Derfor må det ofte tas noen forbehold.

Hva ønsker dere å gjøre selv

Det er mulig å utføre noen arbeider selv for å holde kostnadene lave, og det er litt avhengig av din egen erfaring, kompetanse og tilgjengelig tid. I Baderom Pluss er vi behjelpelig med innkjøp av fliser , armatur og baderomsmøbler og det er innbakt i tilbudet, les mer om det her: “Interiørarktikt”.

Vi utfører hovedsakelig totalrenovering, bemerk deg også at våre fagpersoner gir garanti på jobben som er utført tilslutt, derfor anbefaler vi at du rådfører deg med oss.

For dere som har evner og ønsker å gjøre en del av jobben selv, så kan dere:

 • Rive og strippe badet.

Ønsker dere å utføre andre oppgaver og evner til det, er det listet under hva som kan gjøres, men vi anbefaler at du lar denne jobben til fagpersoner som vil kunne garantere og dokumentere jobben.

 • Kjøpe inn fliser, armatur og baderomsmøbler.
 • Legge fliser.
 • Montere dusjvegger, dusjkabinett eller skru og lime dørene til flisveggene.
 • Henge opp speil og montere skap & hyller.
 • Male overflater.
 • Rydde, kjøre bort avfall og vaske.

Dette er oppgavene som dere absolutt bør overlate til sertifiserte håndverkere:

 • Elektrisitet og varme (inkludert å montere stikkontakter, lys og elektriske koblinger).
 • Vann og kloakk.
 • Membran.
 • Rør og sluk.

Strukturelle utbedringer

Kostnadene ved å pusse opp et bad blir høyere hvis dere må gjøre endringer i boligens bærende konstruksjoner. Avretting av gulv og vegger og utskiftning av vinduer og dører vil også føre til høyere kostnader.

Hvor mye koster det å totalrenovere bad?

Under har vi gitt et eksempel på renovering av et bad på 5 kvm med veggareal på 27 kvm, tak 5 km. Prisene kan variere fra prosjekt til prosjekt, men prisdetaljene vil gi dere en grov oversikt over hva de forskjellige håndverkerne/arbeidsoppgavene og produktene koster.

Arbeid og materialer

 • Prosjektering som inngår med interiørarkitekt/designer og takstmann/våtromskontroll og TURNKEY (online styringsverktøy) : 15 000 kroner.
 • Rivning og avfallsfjerning: 40 000 kroner
 • Tildekning, rydding, sluttvask: 10 000 kr
 • Tømrer- og snekkerarbeid med materialer: 56 000 kroner
 • Membran: 52 000 kr
 • Elektrisk arbeid med materialer: 38 500 kroner
 • Rørleggerarbeid med materialer: 71 000 kroner
 • Flis- mur og puss med materialer (ikke fliser): 67 000 kroner

Produkter

Fliser, baderomsprodukter og inventar er etter budsjett og ønsker hos bygge herren så her er det ikke mulig å gi en pris.

Totalt: 334.515 kroner

Alle priser er inkluderer merverdiavgift.

Hva er inkludert i de estimerte prisene?

 • Arbeid: Alt arbeid som blir gjennomført av alle håndverkerne
 • Prosjektering, interiør designer, takstmann
 • Tildekning og rydding daglig
 • Materialer: Alle materialer som håndverkerne bruker for å ferdigstille badet.
 • Andre baderomsprodukter: innebygd cisterne med knapp, flislim.
 • Innkjøp og transport av baderomsmøbler og andre produkter.
 • Containerleie og bortkjøring av avfall.

Hva er ikke inkludert i de estimerte prisene?

Følgende elementer er ikke inkludert i de estimerte prisene:

 • Utbedring av skjulte fukt- og råteskader.
 • Endring av romløsning og endring av boligens bærende konstruksjoner.
 • Avretting av gulv, vegger og tak.
 • Utskiftning av vinduer.

Baderom Pluss AS sitt tilbud gir god oversikt over hva som er inkludert og hva som ikke er inkludert i tilbudene.

Det er mange fagområder som er involvert i en totalrenovering av bad. Under finner dere en oversikt over de viktigste fagområdene og arbeidsoppgaver som ofte gjennomføres ved en totalrenovering.

Prosjektledelse

Å planlegge og gjennomføre en totalrenovering av bad er omfattende.

I prosjektledelse inngår disse oppgavene:

 • Lage en detaljert prosjektplan (inkludert tidsplan, kundespesifikke valg og tekniske tegninger av badet).
 • Engasjere, koordinere og lede alle fagområder.
 • Innkjøp og bestilling av materialer, baderomsmøbler & inventar, samt andre baderomsprodukter i samråd med interiørdesigner.
 • Kommunisere fortløpende progresjon på prosjektet til kundene.
 • Våtromskontroll med takstmann
 • Ferdigstille prosjektet og overlevere sluttdokumentasjon.

Tømrer- og snekkerarbeid

Tømrer- og snekkerarbeidet ved en totalrenovering av bad er omfattende, og inkluderer ofte følgende oppgaver:

 • Rive (ofte helt inn til stenderverk og bjelkelag). Dette arbeide kan også gjennomføres av andre fagområder.
 • Rette opp ujevnheter på eksisterende vegger og tak, eller opprette nye vegger og tak.
 • Montere spikerslag for innredning.
 • Bytte ut gammel isolasjon.
 • Montere veggplater og våtromsplater.
 • Montere gulvsponplater.
 • Montere masterboardplater på gulv som underlag for varmekabel, samt armeringsmatte.
 • Montere gips i tak.
 • Bygge inn veggsisterne.
 • Lage nye foringer på vindu og dør.
 • Kappe dørblad for tilluft.
 • Legge lister eller lage det listefritt mot tak, dør og vindu.
 • Klargjøre eksisterende kanal for montering vifte.

Det er viktig at tømrere/snekkere samarbeider tett med rørleggere, elektrikere og murere/flisleggere under byggingen, for å minske feil og komplikasjoner med kabler og rør.

Rørleggerarbeid

Rørleggerarbeidet ved en totalrenovering av bad er viktig, og består ofte av følgende oppgaver:

 • Demontere og plugge eksisterende vvs utstyr.
 • Legge vann/avløp til servant og toalett.
 • Legge vannrør til dusj.
 • Legge vannrør til badekar.
 • Montere nye sluk.
 • Montere innebygd sisterne og toalett.
 • Montere dusjvegger og dør.
 • Montere servant, dusj og badekar.

Elektrikerarbeid

En totalrenovering av bad omfatter ofte følgende elektrikerarbeid:

 • Trekke nye kabler for hele badet.
 • Montere varmekabel med elektronisk regulator
 • Montere downlights med dimmer i tak.
 • Montere lys over vask med tilkobling.
 • Montere fuktstyrt baderomsvifte.
 • Montere stikkontakter.

‍Flis- og murerarbeid

Flis- og murerarbeidet ved en totalrenovering av bad er også omfattende, og inkluderer ofte følgende oppgaver:

 • Avrette gulv med fall mot sluk.
 • Legge membran med nødvendige forsterkninger i overgang mellom gulv og vegg og i hjørner, samt forsterkninger i forbindelse med sluk og rørgjenomføringer (bruk spesialister med omfattende erfaring til å legge membran).
 • Flislegge gulv og vegger.
 • Montere baderomsmøbler & inventar (dette kan også gjøres av andre fagområder).
 • Fuge alle flater.
 • Legge silikon i alle overganger.

Malerarbeid

 • Dekke til møbler og gjenstander.
 • Fjerne skitt fra vegger og tak.
 • Sparkle og pusse ned ujevnheter.
 • Bruke grunning på gipsplater, skadede områder og flekker.
 • Male tak og vegger (minimum to strøk).

Rydding og bortkjøring av avfall

Det blir mye avfall ved oppussing. Hver arbeidsdag skal badet ryddes for søppel og bære ut avfallet i containeren.

Når man er ferdig med å pusse opp; vil utvask utføres av spesialister.

Handlekurv