Pusse opp badet

Går du med planer om å pusse badet? Vet du ikke hvor du skal begynne?

Vi har laget en kort og oversiktlig veiledning for deg som skal pusse badet. En god planlegging vil forenkle prosessen, gi deg en forutsigbarhet.

Hva er ditt budsjett, kjenner du til alle krav og regler, er det noen tiltak som det må søkes om, hvor lang tid tar det, hva er mulige fallgruver? La oss gi deg rådene som sikrer et vellykket prosjekt. Vi anbefaler dere å ta en kikk på vår budsjettkalkulator, dette er et godt verktøy som kan gi veiledende estimasjon av totalkostnad for ditt prosjekt eller eventuelt en totalrenovering av bolig.

 • Type renovering
 • Priser
 • Sparetips
 • Lønnsomhet
 • Tidsbruk
 • Søknad
 • Prosjektorganisering
 • 8 tips

Ønsker du pristilbud på prosjektet ditt kan du klikke deg videre nedenfor, og få et tilbud gjennom vår budsjettkalkulator eller fylle ut kontaktskjema slik at en av våre dyktige selgere kan komme på en gratis uforpliktende befaring.

Få 3 tilbud på oppussing av bad

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende Befaring

Klikk her for budsjettkalkulator.

Flis-på-flis eller totalrenovering?

Dersom en ønsker å renovere et bad, har man et valg mellom å overflatepusse, eller totalrenovere.

Dersom badet er over 15-20 år og badet er i slitt stand, er det vanlig å totalrenovere.

Om badet er nyere enn 15 år og i god teknisk stand (elektrisk, rør, ventilasjon, membran), så kan det være besparelser på å begrense prosjektet til en delvis oppussing. Ved overflatesliping legges det flis-på-flis samt bytte baderomsinnredninger (inventar og armaturer) Merk at det er avgjørende at du vet at badet er forskriftsmessig bygget og tett før du starter på et slikt prosjekt.

Det er også nyttig å vite at ikke alle baderomsentreprenører utfører slike delvis oppussinger, og du vil ikke kunne få noen ny garanti på badet. Ved en totalrenovering vil du få minimum 5 års garanti (noen gir også 10 år), og du vil få et bad som er i teknisk stand opp til dagens byggestandard.

Hvor lenge holder et bad?

Levetiden på et bad varierer, det avhenger litt av hvordan badet ble bygget opp ved siste oppussing, slitasje, lekkasje, kvalitet på materialer som er brukt.

Mange velger å pusse opp badet i forbindelse med overtagelse av ny bolig. Det gir de muligheten for nytt design, endre/utvide badet, endre plantegning. Sintef anbefaler å pusse opp badet hvert 20-30 år. Armaturer og servanter har normalt levetid på ca 15 år, men fliser og badekar kan vare betydelig lenger (opp mot 50 år). En annen ting å tenke på er når på året det passer best med oppussing. Vår/høst er vanligvis de månedene som er mest hektiske for håndverksbedrifter, derfor kan det være aktuelt å legge oppussing til vinteren pga kapasitet.

Start tidlig med å komme i prat med entreprenører før du setter i gang selve oppgaven slik at dere kan sammen enklere bli enige om tid, oppstart, hva av innkjøp som må gjøres, hvilken forarbeider/oppgaver som skal utføres.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Hva vil det koste å pusse opp et bad?

Priser på totalrenovering av bad avhenger av størrelse på ditt bad, utforming og standard. Baderom Pluss har hjulpet mange kunde, utarbeidet oversiktlige tilbud, tegninger og planer for kunder.

Vi har ut fra vår erfaring sett en gjennomsnittlig pris på et standard bad (uten fliser og innredninger) på ca. 250 000 kr. Dette inkluderer alle fagområder og alt arbeid.

Du som kunde kan utifra dine valg og ønsker gå til innkjøp på rimelige flispakker, innredninger og armaturer og priser kan ligge helt ned mot 20-30 000 kr, eller tilvalg som er eksklusive kan ligge på rundt 100 000 eller mer. Det er du som kunde som styrer prisen på badet. De rimeligste badene (som gjerne er de minste) ligger på ned mot 230.000 kr (ekskl. fliser og inventar). Det ikke er så stor forskjell på små og store bad som man kanskje skulle tro.

I hovedsak er et større bad mer kostbart pga mer flislegging og annet forefallende arbeid. Alt av tekniske installasjoner er ganske likt med ulike størrelser, det som er greit å huske er at ved større baderom har en mulighet å legge til andre enheter inn i badet eks: badekar, vaskemaskin, tørketrommel eller varmtvannstank som har innvirkning på prisen.

Få 3 tilbud på oppussing av bad

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Hvordan spare penger på å pusse opp badet?

Å pusse opp et bad kan være kostbart men det er også en investering. Men det kan finnes måter å gjøre det rimeligere.

Det meste av arbeidet som utføres må uansett gjøres av fagfolk (membran, elektriker, rørlegger, fliser), men det er noe du som kunde også kan gjøre for å få det rimelig som mulig:

Riving: Dersom en har litt erfaring, kan det være en mulighet å rive badet selv. Merk at man skal vite hva man gjør så man ikke ødelegger tekniske installasjoner. Her kan man typiske spare 10.000 – 30.000 kr.‍

 • Rimelige fliser på salg/avslag: Det er stor variasjon på pris og kvalitet på fliser og det kan variere alt fra noen hundrelapper til flere tusen pr. Kvadratmeter. Dersom man er litt fleksibel på design, kan man spare en del på å benytte seg av tilbud gjennom Baderom Pluss as . Hvor mye man sparer avhenger selvsagt av størrelsen og innholdet på badet.
 • Bruk av våtromsplater på veggene i stedet for fliser. Her kan man ofte spare litt, ettersom både selve platene og jobben med å sette dem opp er rimeligere enn fliser.
 • Gode tilbud på armaturer og møbler: som med fliser varierer prisene mye og det kan være en del å spare på å lete opp gode tilbud. Merk at Baderom Pluss as ofte har rabatter som kan benytte seg av.

Trenger du fagfolk til jobben? Få et tilbud her.

Lønner det seg å pusse opp badet?

Mange vurderer kostnaden ved oppussing av bad opp mot effekten dette kan ha på salgspris på boligen.

For eksempel:

 • Design: Lurt å tenke på hva slags stil en skal velge. Velger man en nøytral stil kan det tiltrekke flere og mulighetene for et godt salg treffer flere. Ved hjelp av interiørdesigner kan du som kunde være trygg på at du velger rette materialer som passer med hverandre.
 • Prisen på oppussingen: Finner du gode tilbud på fliser, armaturer og møbler er sjansen bedre for at du gjør en god deal. Kanskje vil du kunne få de flisene du likte et annet sted til en konkurranse dyktig pris? ‍
 • Dokumentasjon: Husk dokumentasjon for jobben. Foto, beskrivelse av hva som er gjort, fdv dokumentasjon, sjekklister, garantiskjema etc. Få jobben utført av et firma som er godkjent våtromsbedrift av Fagrådet for Våtrom (FFV). Dette kan man legge ved en eventuell salgsoppgave.
 • ‍Hvor gammelt badet er fra før: Dersom badet er relativt nytt vil verdiøkningen ved å pusse opp naturlig nok være mer begrenset.

Har du dato for oppstart av ditt prosjekt? Når er det klart?

Totalrenovering av et bad kan ta alt fra 3 til 6 uker, avhengig av størrelse, kompleksitet, når fliser, baderomsinnredninger leveres og ikke minst entreprenørens kapasitet og effektivitet. I gj.snittet tar det 3-4 uker.

Husk at det er bestillingstid på fliser og møbler som ikke er på lager, så vær tidlig ute med å bestille dette. Dersom man ikke har et annet bad i boligen, kan det være greit å belage seg på å flytte ut i perioden. Av og til kan entreprenøren lage en midlertidig wc f.eks i en kjeller dersom det er mulighet for dette. Det kan også være smart å legge inn 1-2 ukers buffer i planene, da noen prosjekter kan bli forsinket.

Ønsker du pristilbud? Få tilbud fra flere fagfolk her.

Skal noen tiltak godkjennes fra kommunen?

Vanligvis trenger en ikke godkjenning for oppussing av sitt bad. Men det kan i noen tilfeller være nødvendig, vi nevner her:

 • brannskille brytes (brannskillet brytes som regel når sluk eller soilrør blir byttet ut)
  ‍ved endringer i bærevegg eller konstruksjon
 • du skal omgjøre tilleggsareal (bod) til hovedareal (bad)- dette medfører bruksendring

Dersom man bor i en bygård kan det derfor være greit å avklare at brannskillet ikke brytes før man starter på prosjektet.

Bør jeg bruke en interiørarkitekt?

Mange får profesjonell hjelp på design og materialvalg for sitt bad. I baderom Pluss har vi egen interiørarkitekt som kan hjelpe kunder med tips om type fliser, belysning, møbler, armaturer og romløsning og bestillinger.

I vårt tilbud er interiørarkitekt innbakt i prisen.

Hvordan organisere prosjektet?

Det er mange fagfolk å forholde seg til, og derfor er det enkleste å total renovere et bad gjennom et selskap som baderomsentreprenør som tar for seg hele kontrakten på prosjektet. Fagfolk som er involvert er:

 • Membranspesialist
 • Elektriker
 • Rørlegger
 • Tømrer
 • Murer / Flislegger
 • ‍Ventilasjon

Baderom Pluss som har bred erfaring med bad har faste samarbeidspartnere på de ulike fagområdene og samarbeider effektivt med disse, så det er lite å hente på pris ved å dele det opp.

Hvordan finne riktig firma for jobben?

Velg bedrift med den rette kompetansen. Det siste man ønsker er et bad som ikke er fullstendig. Bruk godkjente bedrifter med våtromssertifikat.Spør de om kapasitet, sjekk gjerne referanser, garanti, pris, tilbud og kontrakt, og ikke minst personlig kjemi.

8 tips til et vellykket bad:‍

 1. Planlegg nøye.
 2. Innhent flere tilbud.
 3. Inngå skriftlige avtaler, kontrakter. Har dere en tidsplan med milepæler? Inngår kontrakten dagbøter?‍
 4. Vær tidlig ute med å bestille fliser, armaturer og møbler (men merk at entreprenøren ofte kan ha bedre rabatter enn du selv kan få, så vent med å bestille til du ser hva de kan skaffe).
 5. ‍‍Sett opp en nøyaktig sammenligning av tilbudene for f. Eks innredninger/armaturer.
 6. Ha tett og god dialog med prosjektlederen, følg opp flere ganger i uka.
 7. Ha en sluttbefaring med ekstern fagperson.
 8. Husk å få tilsendt alt av relevant dokumentasjon etter at prosjektet er avsluttet.